In 2023 bestaat AdWords in Nederland 20 jaar. In die jaren is dit product van Google uitgegroeid tot een van de belangrijkste vormen van online adverteren. Vele duizenden bedrijven, groot en klein, adverteren in Google om zo (potentiële) klanten naar hun websites te leiden. Het ene bedrijf doet dit zelf, andere bedrijven kiezen ervoor om het uit te besteden. Feit is wel dat AdWords voor zowel de bakker op de hoek, als die grote multinational een belangrijk medium kan zijn. In dit blog neem ik je mee in de basisbeginselen van AdWords:
- Hoe maak ik een account?
- Hoe bepaal ik mijn doel?
- Hoe ziet de structuur van een campagne er uit?
- Hoe maak ik de campagne aan in AdWords?
Een account maken
Wanneer je voor het eerst zelf aan de slag gaat met AdWords, zal je merken dat je je in een oerwoud van begrippen, instellingen en onduidelijkheden bevindt. Dat is niet erg, alle begin is lastig. Door je een beetje te verdiepen kom je al een heel eind. Je zult ten eerste een account moeten maken bij Google. Heb je al een Google account, maar heb je AdWords daar nog niet aan gekoppeld? Dit kun je onder het kopje “producten” in AdWords regelen.
Een doel bepalen
Heb je een account gemaakt? Cool! Dan kun je nu beginnen met het opzetten van campagnes. Maar wacht nog even… Een belangrijk deel dat vaak wordt overgeslagen is het formuleren van een doel voor de campagnes. Als je hier over na gaat denken kun je het idee krijgen dat je niet weet waar je moet beginnen. Stel jezelf dan de volgende vragen:
Wat wil ik bereiken? Wil ik bezoek of wil ik conversies? Omzet? Hoeveel omzet? Wat is realistisch? Wil ik consumenten of bedrijven bereiken? Wat weet ik van mijn doelgroep? Wanneer zitten ze op internet? En waar? Wat ben ik bereid te betalen voor een actie of handeling op mijn website? Op welke woorden zou ik gevonden willen worden? Typ ze eens in Google. Wat zie je dan?
Het opstellen van een doel is heel belangrijk! Nadat je je campagnes hebt opgezet, ga je data vergaren. Wat doe je als je campagnes niet presteren zoals je graag wilt? De handelingen die je nu gaat doen zijn afhankelijk van je doel. Zonder doel kun je je campagnes niet optimaliseren!
Welke onderwerpen kunnen mijn campagnes hebben?
Nadat je hebt nagedacht over een doel, kun je aan de slag met campagnes. Het opzetten van een campagne is niet moeilijk, maar je moet de basis snappen. Je moet een AdWords account zien als een soort boomstructuur.
Een goede leidraad voor het aanmaken van verschillende campagnes is het aanhouden van je navigatie op de website. Stel je verkoopt drie soorten producten: desktops, laptops en tablets. Hoe ga je daar campagnes van maken? We nemen tablets even als voorbeeld.
Neem een vel papier (of maak een kolom in Excel) en ga voor een groep (bijvoorbeeld tablets) na wat er allemaal valt onder tablets. Welke combinaties kun je bedenken? Welke merken heb je? Verkoop je misschien speciale tablets? Dit kan er zo uit zien:
- Tablets kopen
- Goedkope tablets
- Tablet online bestellen
- Apple iPad 4 64 GB
- Samsung tablets
- Acer tablets
- Tablets met 10 inch scherm
- Tablets met 7 inch scherm
- Tablet met retina scherm
Je ziet dat je allemaal verschillende soorten combinaties kunt maken met tablets.
Ga je het bovenstaande opnieuw categoriseren. Dan kun je het volgende krijgen:
Tablets : Merken (Apple, Samsung, Acer)
Tablets: Specificaties (10 inch, 7 inch, retina scherm)
Tablets: (Online) kopen (kopen, goedkope tablets, online bestellen)
Volgens mijn uitkomsten zou ik nu dus drie campagnes kunnen maken over tablets. Als je er meer uit kunt halen, prima, dat mag ook. Het gaat er om dat je producten of productgroepen gaat categoriseren. Waarom? Voor je eigen overzicht en omdat Google een goede structuur beloont!
Maar hoe maak ik nou een campagne?
Stel, we willen gaan adverteren op de verschillende specificaties van de tablets (mensen die zoeken op een tablet met bijvoorbeeld een 10 inch scherm). Hoe ga je dan te werk?
- Schrijf alle specificaties op, waar je op wilt gaan adverteren (elke specificatie is een advertentiegroep).
- Maak in AdWords een nieuwe campagne aan (en geef hem de naam: “productcategorie” – “Specificaties” onder het tabblad campagnes.
- Volg de stappen. Bepaal welk gebied of land je wilt targeten, welk netwerk je wilt targeten (In volgende blogs kom ik nog op de verschillende netwerken terug, maar wil je alleen Google.nl kies dan voor “Search”) en bepaal hoeveel je maximaal per dag wilt uitgeven aan de campagnes.
- Vervolgens ga je advertentiegroepen maken. Dat is mooi, want die hebben we al bepaald, dus die kun je zo overnemen.
Zoekwoorden en advertentieteksten
Nu moet je nog één ding doen: zoekwoorden en advertentieteksten bedenken. Je hebt allemaal verschillende advertentiegroepen. Elke advertentiegroep heeft in dit voorbeeld een eigen specificatie (10 inch, 7 inch etc..) We nemen als voorbeeld 7 inch scherm. Bedenk zoektermen waar tablet en 7 inch scherm in voorkomen. Dit hoeven er niet veel te zijn. Maak er maximaal 10, maar het liefst 5 of 6. Zelf slechts 1, 2 of 3 zoektermen is voldoende.
Bijvoorbeeld:
Tablet met 7 inch scherm
Tablet 7 inch scherm
Bedenk vervolgens een pakkende advertentietekst. Belangrijk is dat je een tekst schrijft, waarbij alle zoektermen die je hebt bedacht en die in de advertentiegroep staan, ook in de tekst genoemd worden.
Hoe specifieker hoe beter
Je merkt vast al, dat het opzetten van een goede campagne wel even wat tijd gaat kosten. Hoe specifieker jij je campagnes opzet, des te makkelijker kun je alles terugvinden, beheren en ook optimaliseren. Maar laat je niet afschrikken. Een goede set-up kost nu eenmaal tijd. Tijd die je later zeker terug gaat verdienen.