Alles wat je moet weten over kozijnen

door admin
alles wat je moet weten over kozijnen

Elk huis heeft kozijnen. Het is een raamwerk en is meestal van hout, metaal of kunststof. Ze zorgen ervoor dat het raamwerk goed blijft zitten en dat het goed geïsoleerd blijft. Het is daarom ook belangrijk dat je de juiste kozijnen kiest van goed materiaal. Vaak heerst er nog onduidelijkheid over wat het beste is. Daarom leggen wij in dit artikel uit welke materialen er zijn, wat het verschil is en hoe de renovatie van kozijnen in zijn werk gaat. Lees dus gauw verder!

Verschillende materialen en isolatiewaardes

Voor kozijnen heb je de keuze uit verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn hout, kunststof, staal en aluminium. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo gaat hout lang mee en is het bewerkbaar, maar er is veel onderhoud voor nodig en ze zijn over het algemeen duurder dan andere materialen. Echter ziet het er wel mooi uit en werkt hout van nature sterk isolerend. Kunststof kozijnen daarentegen zijn relatief goedkoper, maar wanneer kunststof kozijnen kapotgaan, is dit ook erg lastig te repareren. Ook deze soort heeft een goede isolatiewaarde en ziet er stijlvol uit. Hierdoor blijft de kou of warmte in huis en heb je minder last van geluiden van buitenaf.

Ben je op zoek naar stijlvolle en moderne kozijnen? Kies dan voor aluminium kozijnen. Dit materiaal is ongevoelig voor weersinvloeden en er zijn verschillende profel kozijnen verkrijgbaar. Ander sterk materiaal voor kozijnen is staal. Naast dat dit erg sterk is en dus lang mee gaat, is er ook weinig onderhoud nodig. Vaak heb je binnen een bepaald materiaal ook nog verschillende kwaliteiten. Dit kan variëren in prijs.

Renovatie van kozijnen

Zijn jouw kozijnen aan vervanging toe of vind je het niet meer bij je huis passen? Dan is renovatie kozijnen verstandig. Hierbij kan je kiezen voor ander materiaal. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor kunststof of aluminium. Het grootste voordeel hiervan is de hoge isolatiewaarde. Daardoor blijft de warmte of kou binnen en dit scheelt weer in de energierekening. Ook heb je minder last van lawaai van buiten. Je hebt ook de mogelijkheid om een andere kleur kozijnen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren zwart, bruin of antraciet. Ga dus goed na welke kleur jij mooi vindt en wat het beste past bij jouw huis. Het is verstandig om goed te investeren in kozijnen, omdat deze waarschijnlijk lang mee gaan en geven een indruk van het huis.